Welcome to Our Website

Isparta’da güller bir ay erken açtı

Gülcüzade İsmail Efendi tarafından 1839 yılında Bulgaristan’dan getirilerek yetiştirilen ve Isparta iklimine uyum sağlamasıyla şehrin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen gül, mayıs ve haziran aylarını kapsayan 2 aylık dönemde ürün veriyor.

İl genelinde yetiştirilen ve sabah erken saatlerde toplanması gereken güller için üreticiler, saat 05.00 civarında uyanıp bahçelere gidiyor ve güneş kendisini iyice hissettirmeden gül çiçeği toplama işini tamamlayıp gül alım merkezlerine teslim ediyor.

Kentte 185 yıldır üretilen ve kozmetik sanayisinin en önemli ham maddesi olarak kabul edilen güller, bu yıl 1 ay önce açtı. Erken çiçek açan güller üreticiler tarafından toplanmaya başladı.

Ev kadını Kadife Sağlam, yıllardır aynı bahçe sahibinin işinde çalıştığını ve yorucu olmasına rağmen severek bu işi yaptığını söyledi. Günlük 60 kilo gül topladıklarını belirten Sağlam, “Geçen yıl kilo başına 10 lira ücret alıyorduk, bu yıl henüz belli değil. 1 ay boyunca buradayız” dedi.

Ramazan Akpınar annesinden kalan 5 bin metrekarelik gül bahçesinde çalıştığını anlatarak, “Sabahın erken saatlerinde uyanıp buraya gelirim. Bugün saat 05.30’da buradaydık. Güneş doğmadan önce burada olmamız lazım. Hem arılara yakalanmamak hem sıcaktan etkilenmemek için saat 12.00’den sonra gül alımı yapan kantarlar kapanıyor. Güllerin bir an evvel işlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Gül üreticisi Veli Çelik de “Şu an güllerimiz tek tük açtı, biz de onları toplamaya geldik. 1 hafta sonra tam olarak verim vermeye başlar. Normalde 15 Mayıs gibi başlardık. Geçen yıl 58 lira olan gül çiçeği alım fiyatının bu yıl 80, hatta 100 lira olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sezonu 29 Nisan’da açan Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) ise 40 noktada gül alım merkezi açıldığını duyurdu.Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, “İlk gül alımlarımızı Çeltikçi, Kılıç, Baladız ve Güneykent beldelerinden gerçekleştirmeye başladık. Zamanla diğer bölgelerde de gül alımına başlamış olacağız. Bilindiği gibi dünya gül yağı üretiminin yüzde 50’sinin tek başına karşılandığı Isparta’da 35 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadı devam ediyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir